Op vrijdag 29 september 2023 vond ons concert plaats, waarop het DESGUINKWARTET werken van Vlaamse componisten uitvoerde.

Peter BENOIT strijkkwartet op. 10
Joseph RYELANDT strijkkwartet op. 13
Flor ALPAERTS strijkkwartet nr. 4
Gaston FEREMANS prinsenlied of Gebed voor het Vaderland,
in een nieuwe kwartetzetting door Wilfried WESTERLINCK

Het concert vond plaats in de Stadsschouwburg van Mortsel (Mark Liebrechtschouwburg).

Marnixring Lieven Gevaert: eens te meer voor de Vlaamse Muziek!

Die vrijdagavond (29 september ‘23) begon al goed op het zonovergoten terras naast de Mortselse Mark Liebrecht Schouwburg. Binnen repeteerde het zesjarige maar reeds alom geprezen Desguin Kwartet, zorgden techniekers voor optimale klank en licht, organiseerden kinderen van onze bestuurders de ontvangst.

Ten achten wees voorzitter Frederik Pieters kort op het Vlaams muziekproject van onze Ring en de reeds in die zin gevestigde concerttraditie, vandaag voortgezet met het Desguin Kwartet (dat bij uitstek Vlaamse muziek brengt) maar ook volgende lente: op 10 juni ‘24 met liederen van Lodewijk Mortelmans en Edvard Grieg door Hendrickje van Kerckhove en Nicolas Callot in de Muziekacademie te Mortsel.

Elk stuk werd door de muzikanten mondeling geduid, summier maar treffend. Het opwindende strijkkwartet van de prille Peter Benoit blijft een klassieke tophit en oogstte uiteraard enorm applaus. Het meer mystieke adagio van Benoits jongere tijdgenoot en vriend Joseph Ryelandt werd eveneens goed ontvangen. Het achterliggend ‘programma’ van het laatste strijkkwartet door Benoit-vereerder Flor Alpaerts werd knap verteld, wat elke eventuele skepsis over de relatieve moderniteit ervan wegnam en achteraf zelfs bewonderend werd aangehaald. Maar klap op de vuurpijl was toch wel de allereerste uitvoering van de kwartetzetting door Wilfried Westerlinck van het Prinsenlied (in gevangenschap uiteraard voor mannenkoor geschreven), nota bene op verzoek van Marnixring Lieven Gevaert; de herhaling werd ontroerd meegezongen door het publiek.

Achteraf verkocht het Desguin Kwartet vlot haar eerste CD (de tweede is voor binnenkort). Uitvoerders en techniekers alsook de vrijwilligers kregen unaniem hoge lof. Het samenzijn in de gelagzaal was gezellig en instructief. Zo werd gezegd dat de eerste fabriek van onze patroon Lieven Gevaert (alleszins in dezelfde korte straat) waarschijnlijk op de plek van de huidige schouwburg stond (wie meer weet…).